Pages

Hardlopen

Maandag, 27 Mei 2024

"Hardlopers zijn doodlopers", tenminste dat word er altijd gezegd. Maar dat dat niet zo is bewijst wel dit onderzoek. Dat dat niet zo is dat wisten wij hardlopers al lang natuurlijk en dat dat vaak gezegd word door mensen die een excuus zoeken om juist niet te sporten, weten we ook. Ik durf ook haast wel te beweren dat er juist meer mensen doodgaan aan een passief leven dan een actief leven met sport. Wat ook voorwel elke andere sport of bewegingsactiviteiten geldt; je algemene conditie gaat er op vooruit, je hart functioneert beter, je voelt je minder depressief, spanningen verminderen, meer controle over je gewicht, meer zelfvertrouwen en ga zo maar door. Zijn er dan geen nadelen aan sporten? Ja natuurlijk. Je kan er moe van worden (goh?!) of blessures krijgen. Maar de voordelen zijn (veel) groter dan de nadelen.

Lichamelijke conditie bij hardlopen verbeterd ook enorm. Je hart functioneert beter, je longcapaciteit neemt toe, je spieren gaan efficiƫnter werken en efficiƫnter om met voedingsstoffen (je voorraad glycogeen in de spieren, en vet), de doorbloeding neemt toe in je spieren waardoor je meer zuurstof naar de spiercellen kan brengen, en dus ook makkelijker afvalstoffen kan afvoeren! Door al deze veranderingen in je lichaam kan je steeds langer en intensiever gaan of blijven lopen.

Alle begin is moeilijk. Vaak beginnen mensen aan hardlopen om juist hun conditie te verbeteren of gezonder/beter in hun vel te willen zitten. Wanneer aan de trainingen begonnen wordt, is er haast geen conditie. Discipline is hier toch wel echt het sleutelwoord. Omdat vooral de eerste paar weken erg zwaar zullen zijn, heb je hier veel van nodig. Makkelijker gaat het wanneer je een trainingsmaatje zoekt/ hebt. Via deze links kan je een loopmaatje in de buurt zoeken.

  • http://www.jouwbeweegmaatje.nl/

  • http://www.like2run.nl/

  • http://www.samenlopen.nl/


  • menu