Pages

Hardlopen/ hardloopschema's

Zaterdag, 15 Juni 2024

Op internet zijn er talloze schema's te vinden voor elk gewenste afstand. Van beginnerschema's tot schema's voor de ver gevorderden. Ze gaan vaak ook zover dat je via internet hele dagboeken en zelfs via de sms erop geattendeerd word wanneer je moet lopen. Erg handig en makkelijk natuurlijk! Met deze schema's kan je mooi je progressie zien en je ook psychisch voorbereiden kan op wat komen gaat. Mijn ervaring is hoe verder je in het trainingsschema komt hoe fanatieker je doorgaat!

Maar wat ik vooral ik bij deze schema's wil zeggen is dat je natuurlijk wel naar je eigen lichaam moet luisteren. Niet iedereen heeft al een zodanige conditie om gelijk lekker hard en ver te kunnen komen. De een fietst vooral veel en wil hardlopen en de ander ligt bij wijze van spreken veel op de bank en wil wat aan sport doen. Deze uitgangsposities zijn verschillend, maar dat lijkt me vanzelfsprekend.

Voor meer hardloopschema's verwijs ik je door naar de volgende sites:

 • http://www.hardloopschema.nl/

 • http://www.prorun.nl/index.aspx?ChapterID=1884

 • http://www.runinfo.nl/hardloopschema.htm


 • Deze sites bieden enorm veel schema's aan voor beginners tot marathonlopers en zelfs schema's om door middel van gezond sporten af te vallen. Ook worden er schema's aangeboden die je kan gebruiken als voorbereiding op bepaalde evenementen zoals de Rotterdam Marathon, City-Pier-City loop, en de Marikenloop.  Gebruik van de schema's

  Wat vooral van belang is dat, voordat je de schema's gebruikt, je blessure vrij bent. Eventueel al bestaande blessures (achillespees, shin-splints, knie etc) kunnen alleen maar in ernst toenemen en zelfs blijvend zijn wanneer je doortraint!

  De schema's zijn door professionals geschreven en belangrijk is dat je naar de geadviseerde hardloopstatus kijkt. Voldoe je hier niet aan? Dan raad ik je dit schema af.

  Ben je nou eenmaal bezig met een schema dan wil ik je meegeven dat een schema niet heilig is en dan spreek ik uit eigen ervaring. Ik had een schema, en dat voldeed aan mijn hardloopstatus, maar ik kon het niet helemaal bijbenen. Neem gewoon een stapje terug en ga over op de trainingen van de vorige keren die je wel goed af gingen.

  menu